IMG_8513.jpg

Naapurin Rita-rouva toi tänään (2.7.) nähtäväkseni orjanruusupensaasta katkaisemansa oksan. Kerran aiemmin, pari vuotta sitten, olin nähnyt ja kuvannut samanlaista syheröä ruusupensaassa Skogbyn ruukkialueella.

Kasviasiantuntija Seppo Vuokko kirjoittaa 27.8.2013 Suomen Luonto -lehdessä: "Kasvannainen on ruusuntakkuäkämä, ja sen aiheuttaja on mitättömän pieni pistiäinen Diplolepis rosae. Yleensä näin pienillä otuksilla ei ole omaa suomenkielistä nimeä, mutta kun aikaansaannos on komea, tekijä saa nimen työnsä mukaan: ruusuntakkuäkämäpistiäinen.

Naaras lentää loppukeväällä ja munii juuri avautuviin ruusun lehtisilmuihin. Kun toukat kuoriutuvat n. viikon kuluttua, ne kaivautuvat lehden sisälle. Toukat ärsyttävät hormonien tapaisilla eritteillään lehteä niin, että se äityy epänormaaliin kasvuun: ulkopinnalle syntyy karvamaista syheröä, mutta toukan ympärille pehmeätä ja ravitsevaa solukkoa, jota toukka syö. Pistiäinen talvehtii äkämän sisällä toukkana, koteloituu kevään koittaessa ja kuoriutuu parin viikon kuluttua.

Ruusujen tunnistaminen on hankalaa, mutta takkuäkämäpistiäinen ei lajeista erehdy: meillä se elää vain orjanruusulla. Naaras tunnistaa munintakohteensa tuoksun perusteella. Koska orjanruusu kasvaa vain Rauman ja Virolahden välisellä rannikkoseudulla, rajoittuvat takkuäkämätkin sinne."

IMG_8512.jpg